Laxton Band

30 År på scen!

Förspelet1978.
Ovesholm, Anders & Uffe gör egen musik och spelar in med hjälp av en hörlur som mikrofon. Uffe spelar piano, Anders gitarr och bägge sjunger – alltid i stämmor. Inspelningarna låter inget vidare, men so what!
1981.
Calle Skeppstedt kommer in i bilden och spelar bas. Har aldrig tidigare hållt i en bas. Spelningarna görs i Ovesholm hemma hos Anders.
Starten1982.
Ett riktigt Laxton band bildas för första gången, med Anders, Uffe, Calle och Hasse Linde på trummor. Bandet döps till LAXTON SUPERB AND SUPERBAND.
1983.
Den 9 juli går Laxton för första gången in i studio för att spela in eget material. Studio MaNi i Fjälkinge, som ägs av Jan Erik Malmberg och Anita Nilsson. Under en vecka pågår inspelningarna som nästan kostade Studioägarnas äktenskap. Krossat glas och elände – men inspelningen blev faktiskt riktigt bra.
Rasten1984.
Uffe & Anders tar rast från Laxton för att spela med Fritz Band, men efter ett år kommer Laxton Band tillbaka. På hösten föds en idé om att göra en ”Hjälp-Lp” till förmån för Rädda Barnen.
Stödprojektet.
Planerna på ”Låt Barnen Leva” -skivan blir verklighet.
Det finns så många intresserade artister som vill vara med att man tvingas satsa på en Dubbel-LP.
Under inspelningarna som görs på MaNi, Marianne Studio, Glenrec Studio, Radio Kristianstad och Hellrec Studio medverkar både kända och okända artister; Kicki Danielsson, Ann-Louise Hansson, Sonja Stjärnqvist, Jan ”Tollarparn” Eriksson, Kristianstads Storband/Lena-Marie Walldén, Bröderna Färm, Right On, Lasse Stefanz, Nils Åke Runesson med Kristianstad Musikskolas Barnkör, Dansbandet, Kerstin Påhlsson, Fotfolket, Laxton Band, Fritz Band, Janne Hedlunds, Gottes Band, Barbro & Lars, Seppo Ihme, Jonny and the Hazards, Haj Lajf, Roy Ola Papp och Marike Johnsson.
Till Laxtons 2 egna låtar medverkar bl.a. Lasse Beijbom och Caj Knutsson.
Skivan blir klar i augusti och säljs under hösten i så många exemplar att man drar in 80 000 kr till Rädda Barnen.
Den 2 oktober står Laxton Band åter på scenen med en ny sättning som bildats under året. Anders, Uffe, Hasse, Calle Hansson på bas och Peter Sonnsjö på synth. På den här tiden finns bara egna låtar på repertoaren.

1985 – 1986.
Laxton Band spelar och spelar, på fester, pubar, nationer i Lund….osv. Nu med nya medlemmar Anders, Uffe, Calle Hansson, som nu spelar Synth, Tomas Bark på bas och Johan Tjäder på trummor.
1987.
Tomas Bark tar semester från Laxton för att åka till Vietnam och arbeta som lärare inom SIDA. Peter Sonnsjö kommer tillbaka på Synth och Calle H börjar åter spela bas.
1988.
Laxton Band spelar och spelar, på fester, pubar, nationer i Lund….osv. Tomas kommer tillbaka från VN och börjar spela gitarr. Alla vill vara med i Laxton Band. En ny idé tar form – Laxton börjar planera en turné till Vietnam. Massor med förberedelser….
VietNam -1989.
Ännu mer förberedelser……och strax innan midsommar anländer Laxton till Hanoi för en tre veckor lång turné genom hela Vietnam – från Hanoi i norr till Saigon i söder. En fantastisk upplevelse för ett ”källarband” – mottagandet är enormt! Konserter med 1000-tals människor, Tv inspelningar, artiklar på första sidorna i dags och veckotidningar – nästan Laxton hysteri….. Juni är en het tid i Vietnam kan man nog säga! Turnébandet består av Anders, Uffe, Calle, Thomas och Johan.
1990.
Vilken kick – en ny turné, varför inte? I februari kommer en inbjudan från Vietnam Stage Artists Association, där Laxton Band välkomnas till en ny turné året därpå. Den här gången vill man att Laxton tar med sig en sångerska. För att ge media i Vietnam en försmak av Laxton spelar man in en video under en helkväll på Frimus i Kristianstad. Alla närvarande deltar i inspelningen, Kristianstad Flickorna dansar – en mycket lyckad fest och video också för den delen!.
VietNam, igen! 1991.
Laxton fortsätter spela på fester, pubar ..osv. Självklart även på Tivoliparkens ”Musikaliska Strandhugg” . Det här gången för 4:e året i rad. Många olika sångerskor är på tapeten och en av dom, Maria Anderberg, tycker att det kan bli spännande att åka till Vietnam med Laxton. Calle och Peter kan inte följa med, Johan har flyttat till Göteborg. Ersättare för Peter blir Roland ”Gotte” Gotlow och Thomas får åter börja spela bas i stället för Calle. En ny trummis värvas – Pelle ”Trazan” Jonasson. Även en ljudtekniker värvas inför turnén – Bengan Hult tackar aldrig nej! Nu är Bandet är redo för en ny utmaning och kommer till Hanoi i början av december – turnén varar i tre veckor. Inte lika hett som 1989, men lika mycket folk.
1992.
Peter och Calle är tillbaka – ordningen är återställd. Thomas slutar i Laxton och ersätts av Per Ekberg..
Ryssland1993.
Nu är vi inne i modern tid – Efter några år utan sångerska kontaktas en lovande musikskoleelev, Jenny Schyttberg. Premiären sker på Musikaliskt Strandhugg i Tivoliparken. Ett par månader senare reser Laxton till Ryssland på en två veckors turné i och omkring St. Petersburg. En upplevelse som ger fler idéer. Anders & Uffe besöker St. Petersburg för att hitta inspelningsstudios. En blir utvald och Laxton börjar förbereda inspelningarna som sker i oktober under 3 tuffa veckor. Bara eget material spelas in. Bandet har med sig ytterligare en trummis – Patrik Dahlbom, som under året hoppat in som ersättare för Trazan vid att antal spelningar.
Tillbaks till verkligheten1994.
Per Ekberg slutar som basist och Calle H får åter lämna över synthen till Peter Sonnsjö, för att börja som basist igen. Ny trummis kommer också in i bilden Daniel Bejmar (Hemmasonen från Brösarp). En bejublad ”Ryssfest” anordnas i Österslövs Bygdegård, Laxton spelar naturligtvis Spelningarna fortsätter på hemmaplan och lite på bortaplan…. och Tivoliparken förståss!
1995.
Jenny flyttar till Stockholm för en solokarriär, men Laxton Band bara fortsätter och fortsätter att spela, på fester, pubar & Tivoliparken….
1996.
Laxton Band spelar och spelar, på fester, pubar….. Helt utan sångerska – det kanske saknas något!?
1997.
Laxton Band spelar och spelar, på fester, pubar…….. Ny trummis anländer – Jesper Beisel
1998.
Laxton får ny sångerska – Lina Malm. Calle H lämnar Laxton för att ägna sig åt familjen. Adam Gilderstam (Uffes son) tar över som basist. Spelningarna haglar in. Ibland riktigt långa resor – Nybro, Ystad, Malmö, Ängelholm…..
1999.
Rebecca Persson börjar som sångerska och ny trummis kommer in i bilden när Jesper flyttar till Härnösand för att plugga musik. Den nye och still going strong trummisen heter Bengt Skough.
Millenium-Året2000
Millenniumskifte på jorden och bara en förändring i Laxton Band. Calle H tar chansen igen när Adam slutar för att spela med sina något yngre kompisar. Under de senaste tre åren hoppar Jörgen Andersson in, på orgel, synth & dragspel, som ersättare till Peter.
2001.
På sommaren börjar Clara Persson som sångerska – Premiär blir i Tivoliparken, det 15:e året i rad! Förhoppningsvis det sista!!!
20-års Jubileum 2002.
Laxton Band firar 20 års Jubileum: Något vi hoppas skall gå till historien – i alla fall Laxton´s historia! För övrigt många bröllopsspelningar under året. Höjdpunkten var nog dottern Kuliks bröllop, med många Kristianstadsprofiler närvarande.I november spelade Laxton Band på sitt första 60-årskalas, det blev succé!!!!
2003.
Ett hektiskt år för Laxton Band med många engagemang på bröllop, födelsedagskalas (bla Marek Kuliks 60-års fest), fullt upp under Kristianstadsdagarna. Hösten blev lite motig – Peter Sonnsjö och Calle Hansson slutar. In i bandet kommer i stället Martin Sventorp på synth och Adam Gilderstam är tillbaka på bas
2004.
Snacka om snabba förändringar – Peter är åter tillbaka – Nu är Laxton Band i sin bästa sättning någonsin. Många nya låtar inrepeterade under året. Vi känner att folk trivs ganska bra med Laxton Band – utan att skryta.
2005.
Det verkar som Laxton Band är på toppen av sin karriär – massor av spelningar på fester, födelsedagskalas, bröllop, pubar och sist men inte minst Duvanders Kontitori i Kristianstad – en annorlunda tillställning för Laxton Band. Tråkigt är att Siriusgården inte kommer ha öppet under Kristianstaddagarna – det brukar vara höjdpunkten på alla spelningar…..men, men, men, det kommer ju ett nytt år efter detta. Laxton Band gjorde ett bejublat framträdande på Stora Torg under Kristianstad Dagarna. Visserligen lite tidigt på kvällen innan mörkret fallit – men ändå!!!!!!!!! Häftigare miljö var det på Kaspers i augusti – Laxton Band var i högform och gav järnet…!
2006.
Ingenting är föränderligt – inte ens Laxton Band. Bengt Skough – vår trummis sedan många år tillbaka väljer yrkeskarriären före Laxton Band och en ersättare träder in i bandet. Niclas Persson – kompis till Adam. Ett nytt sound är på G, Niclas är en fullfjädrad trummis med rythm i hela själen………….. Fortsättningen kommer bli spännande – det kan vi lova. När Niclas är ledig från Laxton Band spelar han även i samma band som Adam – Morpheena.
2007.
Fortfarande är ingenting är föränderligt – i alla fall inte i Laxton Band. Från och med sommaren 2007 är Peo Dahl ordinarie klaviaturspelare. Peter som varit med från starten, med några avhopp lite då och då blir i fortsättningen reservsynthare. Peo har under flera år haft den uppgiften – så nu är rollerna ombytta! Tyvärr har Peo ännu inte fastnat på kameran, men det kommer så småningom….hoppas jag? Clara är på G att bli mamma för första gången och kommer därför göra ett uppehåll i Laxton Band under senare delen av 2007 och ungefär halva 2008. Rebecca som var vocalist före Clara kommer vara inhoppare tills vidare. Rebecca har många strängar på sin lyra så vi får hoppas att hon kan när vi behöver henne.
2009.
Sista framträdandet i februari på Frimurarnas årliga fest på Frimurar Hotellet i Kristianstad.

VIDEO